Referentie kunstenaars
Praten over kunstenaars die mij boeien is zoals het in kaart willen brengen van sterren uit ons zonnestelsel. Er komt geen einde aan en elke ster heeft haar eigenheid. Niettemin wil ik in het bijzonder een aantal kunstenaars naar voren schuiven die mij zeker geïnspireerd hebben omdat zij technieken toepassen die ikzelf uitprobeer of omdat de thema’s van de tekeningen mij inspireren. Hopelijk kunnen deze kunstenaars u ook boeien zoals mij dit overkomen is.
George Seurat
(1859-1891)
Houtskool is een van de technieken die ik nu het meest toepas. Dit naar aanleiding van de kunst opleiding 2D waarbij het tekenen met modellen primeert en waarvoor houtskool een ideaal teken gereedschap is. Seurat is één van mijn referentie kunstenaars wanneer ik aan een zwart-wit tekening begin. In het bijzonder vind ik zijn pointillisme uniek om een zeer intimistische sfeer weer te geven. Zijn zwart wit tekeningen zijn eenvoudig wat betreft het thema , maar de manier waarop licht en duisternis samen op een tekening worden verweven vindt ik enig. Elk puntje werd minutieus overwogen en draagt bij tot deze sfeervolle tekeningen. Ook met kleuren wist Seurat om te gaan. Zijn doek ‘ Une baignade à Asnières’ is een magistraal voorbeeld.
Albrecht Dürer
(1471-1528)
Niet ten onrecht wordt Albrecht Dürer beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars uit de Renaissance periode. Meer dan 1000 van zijn werken zijn gelukkig bewaard gebleven waardoor tal van tentoonstellingen en kunstboeken ons toelaat deze veelzijdige kunstenaar te bewonderen. Zijn etsen en tekeningen waarbij de kleinste details minutieus worden afgebeeld zijn voor mij een voorbeeld om precisie in mijn werken na te streven. In het Suermondt-Ludwig museum in Aken (Aachen) loopt tot 24 oktober 2021 een tentoonstelling waarbij 190 werken van de meester zullen worden tentoongesteld. Werken die vaak uit prominente wereld collecties werden vrij gegeven voor deze unieke tentoonstelling.
Käthe Kollwitz
(1876-1945)
Kollwitz heb ik beter leren kennen op zoek naar kunstenaars die zich hebben toegespitst op zwart-wit technieken. Haar werken die vaak realistische taferelen weergeven over sociale ellende stralen kracht en emoties uit. Het gebruiken van houtskool en grafische technieken versterken deze vaak sombere taferelen waar armoede, het verlies van een geliefde , oorlogsellende, verbondenheid moeder kind of andere sociale noden haar inspireerden. De tentoonstelling aan haar gewijd in de vernieuwde vertrekken van het museum De Reede in Antwerpen was dan ook bijzonder leerrijk en fascinerend. Aanvullend dien ik nog het K. Kollwitz museum in Keulen te bezoeken waar de grootste collectie van haar werken bewaard worden.
Jean-Michel Folon
(1934-2005 )
Het artistieke werk van Folon kan je onmogelijk samenvatten op één A4, zo divers is zijn werk. Ik kan alleen maar aanbevelen om de Stichting Folon, gevestigd in de hoeve van het kasteel van Terhulpen te bezoeken. De stichting toont ruim 500 werken van deze unieke Belgische kunstenaar. Er worden aquarellen, etsen, affiches en beeldhouwwerken getoond. De aquarellen in het bijzonder zijn uniek: het uitgekozen thema wordt met een paar penseellijnen en een aangepaste kleur krachtig weer gegeven. Niet voor niets mocht Folon meermaals met zijn tekeningen de voorpagina van TIME magazine invullen.
Op een golfbreker, aan de kust van Knokke, werd een beeld geplaatst dat met het getij elke zes uur onder water verdwijnt. Ik heb mij hierop gebaseerd om een aquarel uit te werken waarbij het zittend beeld de golven groet bij het opkomend water.
Ilya Repin
( 1844-1930 )
De Russische kunstenaar Ilja Repin was de schilder van de Russische ziel. De schilderijen van deze kunstschilder lijken verbazingwekkend levensecht en fris. Ilja Repin wordt door velen gezien als de belangrijkste Russische kunstenaar uit het begin van de twintigste eeuw. Zijn realistische voorstellingen geven een goed beeld van Rusland in die tijd.
Voor Repin moest alles afgebeeld worden als in de werkelijkheid. Hij besteedde dan ook zeer veel aandacht aan allerlei details. Van zowel de personen uit De Wolgaslepers als van vele details van andere schilderijen bestaan talloze schetsen betreffende houding, gezichtsuitdrukking, kleding en dergelijke.
De invloed van de Franse impressionisten, die hij gezien heeft toen hij omstreeks 1875 in Parijs woonde, is terug te vinden in het gebruik van kleur, licht en schaduw in de latere schilderijen van Repin.
Schilderijen als De Wolgaslepers en de ontelbare portretten zijn onderdelen van het collectieve geheugen van de Russen. Repin was een zeldzaam virtuoos kunstenaar: hij legde zijn sociale engagement met de wereld rondom hem vast in briljante, monumentale schilderijen met een grote dramatische kwaliteit.